CHARACTERIZATION OF THE LOCAL PRODUCTION ARRANGEMENT OF AÇAFRAÇAO IN MARA ROSA, GOIÁS, BRAZIL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19123/REixo.v13n1.6

Abstract

In view of the position of the city of Mara Rosa, state of Goiás, Brazil, in the national ranking of production of Curcuma longa L (better known as saffron), and the possible reduction in the number of producers and the volume of production of this spice in the municipality , this study aimed to update data referring to the key characteristics of the Saffron Local Productive Arrangement (LPA) of Mara Rosa, based on primary data collected from 43 respondents, through structured interviews. The results reveal that, in addition to the reduction in the number of producers and the volume of production, the LPA faces problems in terms of the reduction of the workforce, trust in the only saffron processing cooperative in the region, governance and collective action capable of to make the LPA an instrument for income generation and poverty reduction for the region.

Author Biographies

  • José Elenilson Cruz, Instituto Federal de Brasília (IFB)

    Doutor em Administração.

  • Rhynaldo Ribeiro da Costa, PPGAgro – UFG / FacUnicamps

    Possui Mestrado em Agronegócios pela UFG e Graduação em Administração de Empresas pela Associação Salgado de Oliveira de Educação e Cultura (2001). Atualmente é professor FacUnicamps, com atuação em cursos de graduação e pós-graduação. Leciona os seguintes temas: liderança, teoria das restrições, produção, resíduos sólidos, responsabilidade social coorporativa, performance empresarial e agronegócio.

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Published

2024-04-30

Data Availability Statement

Dados disponibilizados.

How to Cite

CHARACTERIZATION OF THE LOCAL PRODUCTION ARRANGEMENT OF AÇAFRAÇAO IN MARA ROSA, GOIÁS, BRAZIL. (2024). Revista Eixo, 13(1), 70-80. https://doi.org/10.19123/REixo.v13n1.6